یکی از احساس پنج گانه که در وجود همه ما انسان هاست حس چشایی که توسط زبان تامین می شود و این حس در تشخیص شوری،شیرینی،تلخی،ترشی و تندی کمک میکند و بیش از 2000 غدد چشایی در زبان این کار را انجام می دهند.
زبان ، زبان انسان
زبان و تغییرات آن بعد از چشیدن غذا
زبان عضوی حیاتی است. هر سرآشپزی به خوبی می داند که چقدر این اندام چند سانتیمیتری برای بقاء ضروری است. از این که بگذریم، درک کلیه طعم ها و مزه ها به این عضو کوچک بستگی دارد. حس چشائی مدتها پیش از تولد شروع می شود. جالب است بدانید که مزه ی غذاهایی نظیر هویج و سیر و وانیل نه تنها در شیر مادران شیرده احساس می شود، بلکه در دوران طولانی مدت بارداری نیز جنین قادر است از طریق مایع آمنیوتیک این طعم ها را مزه مزه کند.
حس چشایی زبان را بشناسید
حسگر های طعم زبان
محققان، تصاویر منفرد از سلول های زبان موش را با استفاده از سیستم میکروسکوپی جدیدی طراحی کرده اند که نشان می دهد، چگونه هر سلول متفاوت غدد چشایی برای تمایز قایل شدن بین پنج گروه طعم ها مورد استفاده قرار می گیرند.
تاباندن یک لیزر درخشان مادون قرمز بر روی زبان موش باعث شد تا بخش های مختلف آن به همراه مولکول های طعم بدرخشند.
دانشمندان با استفاده از روشی موسوم به «میکروسکوپ چند فوتونی درون بدن» توانستند سلول های چشایی منفرد را در هر غده شناسایی کنند. آن ها همچنین توانستند سلول های خون را در عمق 240 میکرونی زیر سطح زبان مشاهده کنند.
بیش از 2000 غدد چشایی در زبان انسان وجود دارد که می توانند بین حداقل پنج طعم شور، شیرین، تلخ، ترش و خوشمزه تمایز قائل شوند اما ارتباط بین این همه سلول چشایی در یک غده چشایی تاکنون ناشناخته باقی مانده بود.
همچنین بخوانید:
طرزتهیه “کوکوسبزی” به صورت خیلی حرفه ای و مجلسی
تغذیهی مناسب برای پیشگیری از کرونا
محققان با این ابزار تصویربرداری جدید نشان داده اند که هر غده چشایی از سلول های چشایی برای طعم های مختلف برخوردار است.
این دستاورد به تکمیل تحقیقات اخیر سایر گروه های پژوهشی می پردازد که مناطق مغزی مرتبط با طعم را شناسایی کرده بودند. جالب اینجاست که نتایج آن ها نشان داد، سلول های چشایی نه تنها به مولکول های در تماس با سطح زبان، بلکه به مولکول های درون جریان خون واکنش نشان می دهند.
محققان امیدوارند بتوانند ابزاری را برای نظارت بر مغز در زمان تصویربرداری از زبان تولید کنند تا کل فرآیند حس چشایی را پیگیری کنند.
نتایج این تحقیق در مجله نیچر منتشر شده است.
منبع : rangsalamty