مقدار مصرف و عوارض “فوروزماید”

عوارض و فواید فوروزماید


نام ژنریک:فوروزمایدفوروزماید

فوروزماید

نام تجاری:روزماید - لازیکس

 

شکل دارویی:

 

• آمپول 20 میلی گرم در 2 میلی لیتر

 

• آمپول 40 میلی گرم در 4 میلی لیتر

 

طبقه بندی فارماکولوژیک :مدر موثر بر قوس هنله

 

طبقه بندی درمانی :مدر ، کاهنده فشار خون

 

طبقه بندی مصرف در بارداری:  رده C

furosemide ، فوروزماید

 

فورزماید (به انگلیسی:Furosemide) داروی مدر (ادرار آور) است که بر قوس لوله هنله در گلومرولهای کلیه اثر می کند. نام دیگر آن لازیکس است. فورزماید موجب افزایش دفع کلسیم و پتاسیم می شود. این دارو در افزایش فشار خون، ادم ریه حاد، آسیت و... کاربرد دارد.

 

furosemide

furosemide

 

موارد مصرف

 

فوروزماید یا فروسماید در درمان:

 

1- ادم ناشی از نارسایی احتقانی قلب، سیروز کبدی و بیماری کلیوی

2- کم‏ ادراری ناشی از نارسایی کلیوی و زیادی خفیف تا متوسط فشارخون و

3- به عنوان داروی کمکی در درمان پُر فشاری خون مصرف می‏ شود.

 

مقدار مصرف

 

خوراکی بزرگسالان:

 

در درمان بی ‏ادراری:

 

ابتدا 20 تا 80 میلی‏ گرم به صورت مقدار واحد مصرف می‏ شود که سپس هر 6 تا 8 ساعت مقدار 20 تا 40 میلی‏ گرم به مقدار مصرف اضافه می ‏شود تا پاسخ مطلوب حاصل شود. مقدار نگه دارنده ی این دارو به صورت مقدار واحد یا در 2 تا 3 مقدار منقسم یک روز در میان یا 2 تا 4 روز متوالی، یک بار در هفته تجویز می ‏شود.

 

به عنوان کاهنده ی فشارخون:

 

ابتدا 40 میلی‏گرم 2 بار در روز و سپس مقدار مصرف بر اساس پاسخ بیمار تنظیم می ‏شود. بیشینه مقدار مصرف تا 600 میلی گرم در روز است.

 

خوراکی کودکان:

 

ابتدا 2 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به صورت مقدار واحد مصرف می‏ شود و سپس هر 6 تا 8 ساعت 1 تا 2 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به آن افزوده می‏ شود تا پاسخ مطلوب به دست ‏آید.

 

تزریقی بزرگسالان:

 

ابتدا 20 تا 40 میلی ‏گرم به صورت مقدار واحد تزریق عضلانی یا وریدی می‏ شود و سپس هر 2 ساعت تا حصول پاسخ کافی، مقدار 20 میلی گرم افزوده می ‏شود. مقدار نگهدارنده بر اساس اندازه ‏گیری غلظت سرمی تعیین می ‏شود (1 یا 2 بار در روز).

 

* در خیز حاد ریوی (بدون بحران زیادی فشارخون) به عنوان مقدار شروع 40 میلی‏ گرم تزریق وریدی می ‏شود و در صورت عدم پاسخ کافی مجدداً پس از یک ساعت 80 میلی ‏گرم تزریق می ‏شود.

 

* به عنوان کاهنده ی فشارخون در بحران زیادی فشارخون در بزرگسالانی که کلیه ی سالمی دارند، مقدار 40 تا 80 میلی‏ گرم و در بحران زیادی فشارخون همراه با خیز ریوی یا نارسایی حاد کلیوی، مقدار 100 تا 200 میلی ‏گرم به صورت وریدی تزریق می ‏شود.

 

تزریقی کودکان:

 

ابتدا 1 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به صورت مقدار واحد، تزریق عضلانی یا وریدی می ‏شود و هر 2 ساعت 1 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به مقدار مصرف افزوده می ‏شود تا پاسخ مناسب حاصل شود.

 

فوروزماید را به چه شکل مصرف کنید؟

 

هرگز بیش از مقدار تجویز شده، دارو را مصرف نکنید زیرا دوز بالای فوروزماید می تواند سبب مشکلات برگشت ناپذیر شنوایی شود. اگر نتایج خوبی از مصرف دارو بدست آوردید پزشک دوز دارو را تغییر می دهد.

فوروزماید باعث می شود بیشتر ادرار کنید و شاید بدنتان به راحتی خشک و کم آب شود. معمولا مکمل های پتاسیم یا نمک و پتاسیم کافی در غذا به شما توصیه خواهد شد.

اگر برای پرفشاری خون این دارو را مصرف می کنید حتی بعد از بهبود نیز دارو را ترک نکنید. پرفشاری خون اغلب علامتی ندارد.

دمای اتاق از یک طرف و رطوبت، گرما و نور مناسب اتاق خود را فراهم کنید.

 

اگر یک وعده مصرف فوروزماید را فراموش کردید چه اتفاقی می افتد؟

 

اگر یک وعده مصرف فوروزماید را فراموش کردید به محض به یاد آوردن، آن را مصرف کنید. هرگز برای جبران دوز فراموش شده، بیش از مقدار توصیه شده دارو را مصرف نکنید.

 

از چه کارهایی باید اجتناب کنید؟

 

از بیدار شدن سریع از رختخواب، یا تغییر وضعیت سریع نشستن یا دراز کشیدن، اجتناب کنید چون ممکن است دچار سرگیجه شوید. به آرامی و محکم حرکت کنید تا از افتادن شما جلوگیری شود.

از کم آب شدن و خشکی بدن خود اجتناب کنید. از پزشک بپرسید حال که فوروزماید مصرف می کنید چه مقدار آب باید در طی روز بنوشید.

 

مکانیسم اثر فروزماید(Furosemide)

 

اثر مدر:این دارو در قسمت ابتدایی بخش بالارونده قوس هنله اثر می کند و بازجذب سدیم و کلر را مهار می سازد و دفع سدیم، آب، کلر و پتاسیم را افزایش می دهد.

اثر کاهنده فشار خون:اثر این دارو احتمالاً در نتیجه گشاد شدن عروق محیطی و کلیوی و افزایش سرعت فیلتراسیون گلومرولی و کاهش مقدار عروق محیطی است.

 

فارماکوکینتیک :‏

 

جذب:حدود 60 درصد از داروی خوراکی مصرف شده از دستگاه گوارش جذب می شود. غذا جذب خوراکی این دارو را ‏به تأخیر می اندازد ولی پاسخ به دارو را تغییر نمی دهد.

پخش:حدود 95 درصد به پروتئین های پلاسما پیوند می یابد. از جفت عبور می کند و در شیر انتشار می یابد.

متابولیسم:متابولیسم فوروزماید در کبد بسیار کم است.

 

 

دفع:حدود 80-50 درصد از طریق ادرار دفع می شود. نیمه عمر پلاسمایی دارو حدود 30 دقیقه است. ‏

موارد منع مصرف و احتیاط :‏

 

موارد منع مصرف :

 

حساسیت مفرط شناخته شده نسبت به دارو، آنوری، اغمای کبدی یا تخلیه الکترولیت های بدن، ازتمی، ‏اولیگوری یا زمانی که نارسایی پیشرونده کلیه در حین درمان اتفاق بیفتد.

 

موارد احتیاط:

 

در دوران بارداری، حساسیت مفرط به سولفونامیدها، سیروز کبدی با احتیاط مصرف شود. ‏

 

مصرف فروزماید(Furosemide) در بارداری

 

FDA طبقه بندی:C.در بیمار باردار با احتیاط مصرف شود.

مصرف فروزماید(Furosemide) در دوران شیردهی

فوروزماید نباید در مادران شیرده تجویز شود.

 

مصرف در سالمندان:

 

بیماران سالخورده و ناتوان نیاز به مراقبت دقیق دارند، زیرا نسبت به اثرات این دارو حساس تر ‏هستند. دفع بیش از حد ادرار موجب از دست رفتن سریع آب بدن، کاهش حجم، پتاسیم و سدیم خون و کلاپس گردش خون ‏می شود. کاهش مقدار مصرف ممکن است ضروری باشد.

 

مصرف در کودکان:

 

مصرف فوروزماید در نوزادان باید با احتیاط همراه باشد. مقدار معمول مصرف در کودکان را ‏می توان برای نوزادان مصرف کرد، ولی فواصل زمانی مصرف باید افزایش یابد

 

فروزوماید در ورزشکاران

 

ورزشکاران از این قبیل داروها برای کم کردن وزن خود و برای رسیدن بر سر وزن و همین طور هم برای کم کردن از آب بدن خود و برای کات نمودن عضلات استفاده می کنند.

کسانی که از این قبیل دارو های ادرار آور استفاده می کنند باید به این مهم توجه داشته باشند که این ترکیبات علاوه بر دفع آب زیاد از بدن حتی یون های پتاسیم و یون های کلر و یون های سدیم را نیز از بدن دفع می کنند و همین مسئله نیز موجب بر هم خوردن تعادل الکترولیتی بدن می شود.

 

به دلیل اینکه مصرف فروزماید موجب کم شدن آب بدن می شود در علم پزشکی از این دارو برای درمان و برای از بین بردن «ادم» که به معنی ورم ناشی از احتباس آب در برخی اندام هاست استفاده شده است. پزشکان از این دارو برای کم کردن فشار خون افرادی که از عارضه فشار خون بالا رنج می برند نیز استفاده می کنند.

 

ورزشکاران رشته پرورش اندام معمولا قبل از آغاز رقابت ها از این دارو برای دفع آب زاید و همین طور هم برای کم کردن آب زیر پوست خود استفاده کرده و به کات عضلات خود اضافه می کنند.

فرم خوراکی این دارو 1 ساعت پس از مصرف اثر کرده و تاثیر آن نیز درحدود 3 الی 4 ساعت در بدن آدمی باقی می ماند. بسته به میزان آب موجود در بدن ورزشکاران می توان از دزها و از تکرارهای متنوعی استفاده نمود. گفته می شود که ورزشکاران با مصرف این دارو در مدت زمانی بسیار کوتاهی می توانند وزن خود را به شدت کم کنند و به همین علت نیز این دارو در بین ورزشکارانی که با کم کردن وزن تمایل دارند تا در دسته وزنی پایین تر شرکت کنند محبوبیتی فراوان پیدا کرده است.

 

ورزشکاران معمولا فرم خوراکی این دارو را ترجیح می دهند اما مصرف فرم تزریقی این دارو در صبح روز مسابقه برای رسیدن به کات عضلانی بیشتر نیز دیده شده است. نمونه های تزریقی این دارو بلافاصله پس از مصرف عمل کرده و آناً از آب بدن کم می کند. البته ذکر این نکته نیز خالی از لطف نیست که دفع شدید آب موجود در عضلات که در نتیجه مصرف دزهای بالای این قبیل داروهای رخ می دهد با کم شدن حجم عضلانی و با از دست رفتن حالت دم آن نیز همراه می شود که ورزشکاران در مصرف داروهای ادرار آور باید به آن توجه داشته باشند.

 

ناگفته نماند که به همراه آبی که از بدن دفع می شود مقدار زیادی از مواد معدنی و عناصر مورد نیاز بدن نیز دفع می گردد که همین مسئله نیز موجب بروز برخی عوارض می شود. ورزشکاران با تجربه ای که از این دارو استفاده می کنند معمولا برای جلوگیری از افت فشار خون و برای جلوگیری از افت قند خون و برای جلوگیری از افت دم عضلات در حین رقابت، قبل از رفتن بر روی سن مقادیری سرم قندی در خون خود تزریق کرده و برای جبران پتاسیم از دست رفته ناشی از مصرف فروزماید نیز از قرص های خوراکی کلرید پتاسیم استفاده می کنند.

 

البته ناگفته نماند که مصرف افراطی پتاسیم نیز با خطر ایست قلبی همراه بوده و ورزشکاران دوپینگی از این جهت نیز در خطر قرار دارند.

به نطر من شروع مصرف لازیکس باید از دو روز مانده به رقابت اعمال شود. دز مصرف و همین طور هم طول دوره مصرف لازیکس به حساسیت بدن به دارو و به تیپ و نوع بدنی وی بستگی داشته و از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده است.

به گزارش خبرنگار سایت پزشکان بدون مرز ، ورزشکاران رشته پرورش اندام که در مصرف داروهای شیمیایی در نوع خود حق استادی بر گردن همه دارند معمولا نصف یا یک قرص تمام 40 میلی گرمی از این دارو را مصرف کرده و منتظر واکنش بدن می شوند.

 

برخی از ورزشکاران این عمل را یک یا دو بار نیز در طی ساعات آتی تکرار می کنند.

 

مسمومیت و درمان :‏

 

تظاهرات بالینی:کاهش بارز الکترولیت ها و حجم خون که ممکن است موجب کلاپس گردش خون شود.

درمان:عمدتاً حمایتی است؛ مایعات و الکترولیت ها باید جایگزین شوند. ‏

با احتیاط مصرف شود. ‏

 

اثر بر آزمایشهای تشخیصی :‏

 

فوروزماید ممکن است ‏BUN، کراتینین، گلوکز، کلسترول و اسید اوریک را افزایش و پتاسیم، سدیم، کلسیم، منیزیم و سطح ‏هموگلوبین و هماتوکریت را کاهش دهد. همچنین می تواند شمارش گرانولوسیت ، گلوبول های سفید و پلاکت ها را کاهش دهد. ‏

 

تداخل های دارویی

 

مصرف هم زمان لیتیم با فوروزماید ممکن است موجب بروز مسمومیت ناشی از لیتیم شود. اثرات ضدانعقادی داروهای ضدانعقاد مانند آسپیرین، در صورت مصرف هم زمان با فوروزماید ممکن است افزایش یابد.

 

عوارض جانبی

 

همه ی داروهای صنعتی و همچنین داروهای گیاهی دارای عوارض جانبی هستند. داروی فوروزماید هم مانند بقیه داروها موجب عوارضی برای بدن می شود. این عوارض شامل موارد زیر هستند.

  • کم شدن سدیم، پتاسیم و منیزیم
  • فزایش دفع کلسیم
  • کاهش فشار خون (در بیماران دارای پرفشاری خون این مورد درمان محسوب می شود.)
  • حالت تهوع
  • اختلالات گوارشی
  •  افزایش موقت غلظت کلسترول و تری گلیسیرید
  • افزایش اوره خون و نقرس

ملاحظات اختصاصی :‏

 

علاوه بر ملاحظات مربوط به تمامی مدرهای مؤثر بر قوس هنله، رعایت موارد زیر نیز توصیه می شود:

 

تزریق وریدی فوروزماید باید به آهستگی و طی 2-1 دقیقه انجام شود. برای انفوزیون وریدی، فوروزماید باید با دکستروز ‏پنج درصد، محلول کلرور سدیم تزریقی یا محلول رینگرلاکتات رقیق شود و طی 24 ساعت مصرف شود.

قرار گرفتن در معرض نور خورشید می تواند واکنش های حساسیت به نور را تشدید کند.

 

دوزهای کم فوروزماید را می توان با سرعت ‏mg/kg/min 5/0‎‏ تزریق کرد.

 

در صورت نیاز به درمان با دوزهای بالا، فوروزماید باید با سرعت حداکثر 4 میلی گرم در دقیقه انفوزیون شود.

قبل و حین درمان با فوروزماید، ‏CBC‏ و پتاسیم سرم بیمار باید چک شود.

 

فوروزماید

توصیه های دارویی فوروزماید

 

 

توصیه های دارویی فوروزماید


 

1- مصرف این دارو حتی در صورت احساس بهبودی باید ادامه یابد.

 

2- این دارو افزایش فشار خون را درمان نمی کند، بلکه آن را کنترل می نماید. از این رو مصرف این دارو ممکن است تا آخر عمر ضروری باشد.

 

3- در طول مصرف این دارو، احتمال بروز کمی پتاسیم خون وجود دارد، از این رو ممکن است مصرف مکمل های پتاسیم ضروری باشد.

 

4- در هنگام ایستادن به مدت طولانی، انجام فعالیت جسمانی یا در هوای گرم، به علت اثر کاهنده فشار خون در حالت ایستاده، باید احتیاط شود.

 

5- به عنوان پایین آورنده فشار خون، از مصرف سایر داروها به خصوص داروهای مقلد سمپاتیک که نیاز به نسخه پزشک ندارند، باید خودداری شود.

 

6- اگر برنامه مصرف دارو یک بار در روز باشد، به منظور جلوگیری از تکرار ادرار در طول شب، این دارو باید صبح مصرف شود.

 

7- اگر فوروزماید به رژیم درمانی فشار خون اضافه شود، به منظور جلوگیری از افت شدید آن، کاهش مقدار مصرف سایر داروهای کاهنده فشار خون ممکن است ضروری باشد.

 

8- اگر کم ادراری باحداکثر مصرف این دارو به مدت 24 ساعت ادامه داشته باشد، توصیه می شود مصرف دارو قطع شود.

 

9- احتمال بروز حساسیت به نور بامصرف فوروزماید وجود دارد. از تماس بیش از حد بانور خورشید باید خودداری شود.

 

10- در صورت فراموش شدن یک نوبت مصرف دار، به محض به یاد آوردن، آن نوبت باید مصرف شود، مگر این که تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده باشد. در این صورت مقدار مصرف بعدی نباید دو برابر گردد.

 

دارو های هم گروه فورسماید


Bumetanide

Etacrynic Acid

Torasemide

 

نحوۀ نگهداری:

 

دور از نور و در دمای کمتر از30 درجه سانتی گراد نگهداری گردد. از یخ زدگی محافظت گردد.

منبع:نمناک

 

۰
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی