مواد لازم برای آش ترخینه کرمانشاهی :
- مرغ :200 گرم
- ترخینه خشک کرمانشاهی :400 گرم
- لپه :یک لیوان
- پیازخلالی شده :یک عدد متوسط
- سیب زمینی :یک عدد متوسط رنده شده
- هویچ :دو عدد متوسط رنده شده
- گوجه فرنگی : 5-6 عدد
- نمک ، فلفل ، زردچوبه:به مقدار لازم
- سبزی آش :نیم کیلو
طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاهی :
ابتدا لپه را از 2 تا 3 ساعت قبل در آب سرد خیس کنید .
بعد ترخینه را بکوبید و با مقدار کمی آب ولرم بشویید. و با کمی آب جوش خیس دهید.
داخل قابلمه ای مقداری روغن بریزید تا داغ شود. بعد پیاز را داخل آن تفت دهید تا طلایی رنگ شود.
سپس مرغ خرد شده را به همراه هویج ، لپه و مقداری زرد چوبه به پیاز اضافه کنید و همزمان مواد را با هم چند دقیقه ای تفت دهید.
بعد به مواد تفت داده شده یک لیتر آب اضافه کنید و حرارت را بالا ببرید تا آب به جوش بیاید. بعد از جوش آمدن آب ، حرارت را کم کنید و تا همه مواد با هم بپزند.
وقتی لپه ها پخته شدند نصفی از گوجه ها رنده شده را به همراه سیب زمینی به قابلمه آش اضافه کنید و هم بزنید تا رنگ آش قرمز شود.
در قابلمه را ببندید تا یک ربع مواد با هم بجوشند. بعد کاسه حاوی آبجوش و ترخینه را به بقیه مواد آش اضافه کنید.
بعد از اضافه کردن سبزی ترخینه ، مدام آش را هم بزنید تا ترخینه ها از هم باز شوند.
بعد از نیم ساعت اضافه کردن ترخینه ، بقیه گوجه فرنگی رنده شده را داخل آش بریزید و در قابلمه را نیمه باز نگه دارید تا آش کم کم با حرارت ملایم پخته شود.
در آخر نمک و فلفل آش را تست کنید و آن را از روی حرارت بردارید.
این آش هر چه بیشتر روی حرارت بماند غلیظ تر و جا افتاده تر می شود.ولی معمولا 3 تا 4 ساعت زمان برای پخت این آش کافیست.
آش را با پیاز و سیر داغ تزیین کنید.
نکات برای خوشمزه تر کردن آش ترخینه
- برای داشتن طعم ترش آش مقداری قرقروت به آن اضافه نمایید.
- مقداری کشک را می توانید فقط جهت سرو روی میز قرار دهید و داخل آش از قبل نریزید (ممکن است کسانی طعم کشک را در آش دوست نداشته باشند).
- هر چه آش شما پر سبزی تر باشد طعم آن چند برابر بهتر خواهد شد.
- به جای لپه می توانید از سایر حبوبات مانند نخود ، عدس و لوبیا نیز در تهیه آش ترخینه استفاده کنید.
- برای اینکه آش ترخینه به غلظت مناسب برسد و خوشمزه تر شود باید اجازه دهید آش ترخینه با حرارت ملایم بپزد و جا بیفتد.
- اصولا برای درست کردن غذاهای محلی دستورهای متفاوتی وجود دارد. مثلا آش ترخینه کرمانشاه، ملایر و بروجرد کمی با هم تفاوت دارند و علاوه بر این در هر خانواده ای ممکن است بسته به ذائقه کمی متفاوت تهیه شوند.
- برای تهیه نعنا داغ کمی نعنای خشک را در مقداری اب خیس کنید سپس آبکشی کنید و درون روغن تفت دهید تا رنگ نعنا تغییر کند و کمی تیره تر شود.
- اضافه کردن زردچوبه، فلفل و گردو به ترخینه اختیاری است ولی آش شما را خوش رنگ تر و خوشمزه تر میکند.
- حتما حبوبات را از شب قبل خیس کنید و اگر فراموش کردید آنها را دو با ربجوشانید و آبش را خالی کنید تا نفخ آنها گرفته شود.
- آش ترخینه آش نسبتا" سفتی هست نباید آبکی و شل ول باشد.
- سبزی آش ترخینه شامل تره ، جعفری ، گشنیز ، اسفناج یا برگ چغندر است. سبزی آشی را باید نسبت به سبزی خورشتی درشت تر خرد کرد. می توانید از سبزی فروشی ها سبزی آماده و خرد شده آشی تهیه نمایید.
نکات تکمیلی در مورد آش ترخینه
آش ترخینه جزو غذای محلی - لرستان میباشد
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدودا 30دقیقه
و زمان پخت و انتظار آن در حدود 4 ساعت میباشد .
آش ترخینه را می توانید در وعده نهار - شام - پیش غذا - سرو کنید .
همچنین میتوان در ماه رمضان به عنوان افطار - میل کرد .
توجه نمایید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای 6 نفر مناسب میباشد .
منبع : نمناک